Dit kun je doen als een verzekeraar schade niet uitbetaalt

Een schade melden bij je verzekeraar doe je omdat je verwacht dat je die kosten vergoed krijgt. Of het nu gaat om een kapotte telefoon, een lekkage in huis of een aanrijding met de auto, je rekent erop dat je verzekering helpt. Toch komt het regelmatig voor dat een schadeclaim wordt afgewezen, met alle frustratie van dien. Laten we bekijken wat je dan kunt doen, hoe je nagaat of de afwijzing terecht is en wat je rechten zijn als consument.

Waarom wordt een schadeclaim afgewezen?
Voordat je in de actiestand schiet, is het belangrijk om te begrijpen waarom een verzekeraar niet uitbetaalt. De meest voorkomende redenen zijn:

  • De schade valt buiten de dekking van de polis.
  • Je hebt bepaalde voorwaarden of verplichtingen niet nageleefd (bijvoorbeeld geen preventiemaatregelen genomen).
  • De verzekeraar vermoedt fraude of misleiding.
  • Er is sprake van nalatigheid of opzet.
  • De schade is onder het eigen risico gebleven.

Een afwijzing betekent dus niet automatisch dat de verzekeraar fout zit, maar ook niet dat jij ongelijk hebt.

Begin bij je polis en de afwijzingsbrief
Als je schadeclaim is afgewezen, is de eerste stap om zelf goed te kijken wat er precies wordt gezegd. Pak de afwijzingsbrief erbij en check of de reden van afwijzing overeenkomt met de voorwaarden in je polis. Door zelf goed te vergelijken, krijg je al snel een beeld van of de afwijzing redelijk is. Soms ontdek je dat je iets hebt gemist bij het melden van de schade, of dat je verzekering bepaalde situaties helemaal niet dekt. Maar het komt ook voor dat de uitleg van de verzekeraar te kort door de bocht is.

Ga het gesprek aan met je verzekeraar
Denk je dat de verzekeraar ongelijk heeft of twijfel je aan de uitleg? Neem dan contact op en stel gerichte vragen. Vraag bijvoorbeeld op basis van welke gronden de schade wordt afgewezen, of licht toe waarom jij vindt dat de schade wél gedekt hoort te zijn. Vaak helpt het verstrekken van extra informatie, zoals foto’s van de schade, een nota of een verklaring van getuigen. Soms blijkt er gewoon een misverstand te zijn en volgt alsnog een vergoeding.

Kom je er niet uit? Dien een klacht in
Als de verzekeraar bij zijn standpunt blijft en jij bent het er nog steeds niet mee eens, kun je een officiële klacht indienen. Elke verzekeraar heeft een interne klachtenprocedure. Daarmee geef je aan dat je bezwaar maakt tegen de beslissing en dat je wilt dat de zaak opnieuw wordt bekeken, dit gebeurt vaak door een andere afdeling. Beschrijf duidelijk waarom je het niet eens bent met de afwijzing en voeg eventueel extra bewijsstukken toe. De verzekeraar moet binnen een redelijke termijn, meestal zes weken, reageren op je klacht.

Hulp van buitenaf inschakelen
Als je ook via de klachtenprocedure geen gehoor krijgt, kun je terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kidif). Dit onafhankelijke klachtenloket is een laagdrempelig alternatief voor de rechter. Kifid onderzoekt of de verzekeraar juist heeft gehandeld en of de polisvoorwaarden correct zijn toegepast. De uitspraken zijn overigens niet altijd bindend voor verzekeraars. Heb je een rechtsbijstandverzekering? Dan kun je ook daar juridische hulp inroepen. Heb je die niet, dan is Het Juridisch Loket een optie.

Zorg dat je goed op de hoogte bent
Hoewel je niet alle problemen kunt voorkomen, helpt het wel als je vooraf goed weet wat je verzekering wel en niet dekt. Lees dus bij het afsluiten van een polis altijd goed de voorwaarden door. Let op uitsluitingen, verplichtingen en het eigen risico. En heb je schade? Meld die dan zo snel mogelijk, geef een duidelijke omschrijving en bewaar alle bewijzen goed. Daarmee voorkom je dat je achteraf in een welles-nietes-discussie belandt.

Kan je hulp gebruiken bij het claimen van je schade, of heeft de verzekeraar je claim afgewezen en ben je benieuwd naar je opties? Neem contact met ons op.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Mijn 1e Hypotheek maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie