Hypotheekrentes in pauzestand door problemen bij banken

Eind vorige week ging de Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) failliet. Het faillissement zorgde wereldwijd voor een schokgolf op de financiële markten. De sterk gestegen rente in de afgelopen tijd was één van de oorzaken van de problemen bij de bank. Verwacht wordt dat Centrale Banken hierdoor voorzichtiger worden met het verder verhogen van de rentes. Is die veronderstelling terecht?

De vorige financiële crisis begon met problemen bij Lehman Brothers, ook een Amerikaanse bank. Een directe vergelijking met de Silicon Valley Bank (SVB) is niet reëel. De SVB had vooral startende bedrijven als klant, die hun groeikapitaal bij de bank hadden ondergebracht. Bij de laatste kredietcrisis waren vooral hoge schulden van huiseigenaren het probleem, in combinatie met te lage buffers van banken.

Amerikaanse overheid staat garant
Op de financiële markt zat de schrik er goed in. Na de SVB kwamen nog twee Amerikaanse banken in de problemen. De Amerikaanse overheid trok meteen alles uit de kast om iedereen te kalmeren. Onder andere met de garantie dat het geld van klanten bij de banken gegarandeerd werd door de staat. Deze bescherming geldt niet voor aandeelhouders in de banken zelf, waaronder ook Nederlandse pensioenfondsen.

Hogere rente gevaar voor stabiliteit
Centrale Banken hebben in de afgelopen maanden de rente fors verhoogd. Het doel van de renteverhogingen is om de inflatie te drukken. De keerzijde is dat de hogere rente zorgt voor hogere lasten. Denk bijvoorbeeld aan de gestegen hypotheekrente en rentes op andere kredieten. Door deze snelle rentestijging kunnen particulieren, banken en andere bedrijven in de problemen komen. Omdat ze al een lening hadden die afloopt en opeens tegen fors hogere kosten verlengt moet worden.

De angst in de markt is dat de problemen bij Amerikaanse banken een voorbode is voor meer ellende. Op dit moment lijkt dat wat voorbarig. Toch werd weer duidelijk hoe snel het mis kan gaan als het vertrouwen in een bank afbrokkelt en klanten hun geld massaal weghalen. Centrale Banken zullen hier rekening mee moeten houden bij het bepalen van hun rentestrategie.

Eind aan stijgende hypotheekrente?
Donderdag bepaalt de Europese Centrale Bank wat te doen met de rente. Verwacht werd dat de ECB, net als haar Amerikaanse tegenhanger de FED, de rente opnieuw fors zou verhogen. Door de plotselinge onrust bij banken staan ze voor een dilemma. Als ze een stapje terug doen en de rente minder verhogen dan eerder gepland, bestaat het risico dat de inflatie hoger blijft dan wenselijk. Aan de andere kant is verdere instabiliteit bij banken helemaal een scenario waar centrale bankiers het benauwd van krijgen.

De kans is groot dat de rente in een minder vlot tempo wordt verhoogd dan eerder het plan was. Vooral voor hypotheken met een rentevast termijn van 10 jaar of langer kan dit de stijging van de rente afremmen. De vraag is wel in hoeverre dit op langere termijn zo blijft. Het thema inflatie blijft hoog op de agenda van Centrale Banken staan, ook al hebben ze nu een nieuwe factor om rekening mee te houden.

Wil je weten wat de laagst mogelijke hypotheekrente is in jouw situatie? Of ben je benieuwd wat bewegingen van de hypotheekrente voor gevolgen hebben? Laat het ons weten via het onderstaande formulier. We houden alle rentes van de grootste Nederlandse geldverstrekkers voor je in de gaten en blijven de ontwikkelingen op de financiële markt volgen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Mijn 1e Hypotheek maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie