Mijn rentevaste periode loopt af. Afwachten of oversluiten?

Stel je hebt in 2007 een hypotheek gesloten met een rentevaste termijn van 10 jaar. In dit voorbeeld loopt de rentevaste periode volgend jaar af. Wat is in dat geval verstandig, afwachten en ingaan op het voorstel van de bank of de hypotheek oversluiten? Een vraag die leeft onder veel huizenbezitters.

Als je zelf geen actie onderneemt, komt de bank vanzelf met een voorstel om jouw hypotheek te verlengen. Dit tegen de hypotheekrente die op dat moment actueel is.

Hypotheekmarkt op de schop

De bank heeft er uiteraard baat bij dat je klant blijft. Toch bestaat de kans dat je niet de meest scherpe hypotheekrente aangeboden krijgt. Bijvoorbeeld omdat de bank inmiddels door de concurrentie is ingehaald en niet meer de scherpste hypotheekrente biedt.

De kans dat jouw hypotheekverstrekker anders in de markt staat dan jaren geleden is reëel. Waar de buitenlandse banken langzaam hun activiteiten hier staakten, werden van oorsprong verzekeraars juist actiever. De huidige trend is dat ook instanties als pensioenfondsen zich meer bezighouden met het verstrekken van hypotheken. Dit door geld beschikbaar te stellen via samenwerkende banken.

Wacht niet lijdzaam af

Geduldig het voorstel van de bank afwachten is niet altijd de meest verstandige keus. Wanneer je zelf actie onderneemt, heb je de regie in eigen handen. Zo loop je niet het risico dat er na ontvangst van het voorstel te weinig tijd is om alle hypotheekaanbieders te vergelijken.

Hypotheek oversluiten voor lagere rentelasten

Wanneer een andere dan jouw huidige hypotheekaanbieder een lagere hypotheekrente biedt, kun je besluiten om over te stappen. Zelfs al voordat de rentevaste periode is afgelopen. De hypotheekrente staat op een historisch laag punt. Zeer waarschijnlijk betaal jij voor je lopende hypotheek nog een (veel) hogere rente. Je gaat er in dat geval qua maandelijkse rentelasten op vooruit.

Waarom de boeterente?

Bij een hypotheek is de rentevaste termijn de tijd waarin je met de bank afspreekt om een bepaalde rente te betalen. Dit is echter wat anders dan de looptijd van de hypotheek. Zo kan het zijn dat je rentetermijn van tien of twintig jaar afspreekt, terwijl de hypotheek 30 jaar loopt. 

Als de totale looptijd nog niet is verstreken, loopt de bank inkomsten mis als jij overstapt. Jouw hypotheekafspraak komt te vervallen en de bank moet een andere klant zoeken. Die andere klant betaalt de huidige hypotheekrente. Die ligt lager dan wat jij betaalde, daardoor gaat de bank erop achteruit. Ter compensatie betaal jij een boeterente.

Uiteraard houden wij de ontwikkelingen binnen de hypotheekmarkt nauwlettend voor je in de gaten. Heb je vragen of wil je advies over wat in jouw situatie verstandig is? Laat het ons weten zodat we samen een inventarisatie van jouw hypotheek kunnen doen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.
Persoonsgegevens
 ,  Aanpassen?
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?
Vraag/opmerking

Mijn 1e Hypotheek maakt gebruik van cookies op haar website Accepteren Meer informatie